Imec, UAntwerpen en UGent kondigen vandaag de oprichting aan van een nieuwe spin-off. Brailsports ontwikkelt een platform dat sporters en hun coaches ondersteunt om het optimale trainingsvolume te bepalen en trainingsschema’s bij te sturen op basis van data.
Met behulp van AI-modellen schat het platform conditie en vermoeidheid van de individuele sporter nauwkeurig in, waardoor prestaties verbeteren en het risico op blessures afneemt. De start-up brengt expertise in sportfysiologie, coaching en AI samen en kan rekenen op steun van imec.istart en VLAIO.
Het platform is al operationeel bij wielerploeg Lotto Dstny, die hielp met het verbeteren van het dashboard en het verfijnen van de modellen.
Voor een atleet die beter wil worden, is het exacte trainingsvolume cruciaal. Zowel bij over- als bij ondertraining verzwakt de conditie. Vandaag baseren personal coaches zich voor het opstellen van zulke trainingsschema’s veelal op de lactaattest, de klassieke inspanningsproef waarbij de concentratie melkzuur in het bloed gemeten wordt terwijl de atleet een steeds grotere inspanning levert, tot die uiteindelijk helemaal voluit gaat.
Ook voor virtuele coaches in de vorm van populaire sportapps, wordt het resultaat van een inspanningstest als basis genomen om een inschatting te maken van het metabolisme en de verschillende trainingszones.
Er zijn twee problemen met zulke testen: ze zijn behoorlijk ingrijpend doordat de atleet tot het uiterste moet gaan, wat maakt dat zelfs professionele atleten er slechts enkele per jaar verrichten. En ten tweede zijn het momentopnames.
Wordt een atleet in tussentijd ziek, dan bestaat de kans dat er te zware trainingen worden afgewerkt. Of omgekeerd: wordt een atleet sneller dan verwacht beter? Dan haalt die misschien niet het onderste uit de kan met de trainingen, zolang die gebaseerd zijn op voorbijgestreefde drempelwaardes.
Vermoeidheid accurater inschatten
Brailsports heeft een model ontwikkeld dat na elke training kan inschatten wat de impact is op de lactaatdrempels van een individuele sporter. Het model gebruikt daarvoor interne (hartslag) en externe (wattage, tempo) parameters. Tegelijk schat Brailsports ook de vermoeidheid van een sporter beter in.
Apps en smartwatches geven vandaag vaak al een ‘trainingsload’ aan, maar ze baseren zich daarvoor op de gemiddeldes uit de wetenschappelijke literatuur (bvb. een trainingsvermoeidheid blijft gemiddeld 7 dagen in het lichaam, een conditie-effect 42 dagen). Nochtans ligt het voor de hand dat een topsporter sneller zal herstellen van een training dan een recreatieve fietser. Door een groot aantal datapunten op te nemen in de analyse, bouwt Brailsports gepersonaliseerde modellen die de vermoeidheid na een training accurater inschatten.
Wetenschappelijke benadering
De naam Brailsports is een knipoog naar Dave Brailsford, de performance manager van het Britse Team Sky ten tijde van Chris Froome, die de wetenschappelijke benadering binnenbracht in het wielrennen: de marges werden opgezocht om prestaties te verbeteren op basis van doorgedreven data-analyse.
De spin-off bouwt voor haar algoritmisch model verder op de AI-expertise die binnen imec en UAntwerpen ontwikkeld werd en verenigt die met kennis over sportfysiologie, trainingsleer en coaching. Co-founders zijn Erika Lutin (CEO Brailsports), Bart Nonneman (sportcoaching & AI, imec), Tim Verdonck (statistiek & AI, UAntwerpen/imec), Jan Boone (fysiologie en sporttraining, UGent), en Steven Latré (hoofd AI bij imec).
Co-founder prof. Tim Verdonck (UAntwerpen/imec): “Brailsports zal coaches niet snel vervangen, maar het zal hun werk nog beter doen renderen. Door vlot inzichten uit de data te halen en een deel van het werk te automatiseren, kunnen schema’s continu aangepast worden op basis van individuele data. Dat de modellen wetenschappelijk onderbouwd en uitlegbaar zijn, is een belangrijk verschil met de AI-gebaseerde apps die vandaag op de markt zijn, én een belangrijk element om coaches te overtuigen om hier ook daadwerkelijk mee te gaan werken.”
Co-founder prof. Jan Boone (UGent): "Door de klassieke lactaattest, die eigenlijk al 50 jaar bestaat en enkele nadelen heeft, aan te vullen met een datagedreven aanpak, zetten we een stap vooruit inzake performantie.”
Co-founder en Brailsports-CEO Erika Lutin: “Voorlopig richten we ons vooral op de coaches van professionele wielerploegen, maar dezelfde datagedreven aanpak gaat ook grote voordelen hebben voor recreatieve lopers en fietsers, die zichzelf dikwijls ook behoorlijk ambitieuze doelen stellen en daarbij niet geblesseerd willen geraken.”
Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen. Foto boven : Erika Lutin en Bart Nonneman / foto imec.
Brailsports, nieuwe spin-off van imec, UAntwerpen en UGent, bouwt AI-platform voor geoptimaliseerde sporttraining